Opleidingen

Jaarlijks start de harmonie met de Basis Muziek Opleiding (BMO) voor kinderen die tenminste in groep 4 zitten. Onder de deskundige leiding van Jessica Jansen (docente) wordt de kinderen op speelse wijze de eerste beginselen van de muziek bijgebracht zoals ritmiek, lezen van noten en het samen muziek maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de xylofoon en blokfluit.

Na een jaar BMO kiezen de leerlingen in overleg met de harmonie een instrument en zetten ze hun opleiding of intern voort bij een van de professionele docenten van de harmonie of bij het Kunstencentrum Venlo. Daarnaast gaan de kinderen dan al snel aan de slag binnen de samenspelgroep met als doel een zo snel mogelijke instroom in het jeugdorkest. Na het behalen van het B-diploma stromen de leerlingen door naar het harmonieorkest.

Naast de muziekopleiding voor kinderen biedt harmonie Sempre Avanti op maat gemaakte muziekopleidingen aan voor kinderen die al een basis muziek opleiding hebben gevolgd en voor volwassenen.


Scholenproject

Sinds 2014 verzorgd harmonie Sempre Avanti met enige regelmaat muzieklessen bij enkele basisscholen in Tegelen. Tijdens de lessen worden op een speelse manier de de eerste beginselen van het muziek maken bijgebracht (o.a. ritmiek, noten lezen en samen muziek maken). De lessen worden verzorgd  door ervaren muziekdocenten van de harmonie.

De harmonie heeft met dit initiatief een viertal doelen voor ogen namelijk:

– kinderen laten ervaren hoe plezierig het kan zijn om (samen) muziek te maken;

– kinderen weer in aanraking laten komen met muziek/cultuur;

– het verbeteren van de kwaliteit van het muziekonderwijs;

– een bijdrage leveren aan een (nog) beter functioneren van kinderen.

Dit initiatief en de doelen die de harmonie hierbij voor ogen heeft, wordt zowel door de landelijke- alsook provinciale- en gemeentelijke organisaties en politici omarmd en gesteund en als een voorbeeld gezien voor andere verenigingen en scholen om het muziekonderwijs structureel nieuw leven in te blazen.